Besöket på fantastiska Bowes Primary School

Vi var fem pedagoger från Sollentuna International School och Djupdalsskolan som fick privilegiet att  besöka  Bowes Primary School i Enfield, norra London. Skolan låg i ett område som var ganska förfallet och vid en mycket hård  trafikerad väg. Men skolan var i toppskick , nyrenoverad och fräsch. Skolgården var inhägnad med ett högt staket och det behövdes kod för att komma in.  I skolan går det 490 elever i åldrarna 3-11 år. Alla elever bar skoluniform.  Det arbetar 60 lärare på skolan.

När vi kom till skolan togs vi hand om av skolans eldsjäl Gulev . Hon är IT ansvarig på skolan och är den som vägleder lärarna i undervisningen. Till en början fick vi en kort introduktion av henne om skolan.

Bowes är en ren Appleskola, detta innebär att de använder Ipods, Ipads och Mac-datorer i all undervisning. Detta finansieras av av projektpengar som Gulev söker och genom att hon är konsult inom IT frågor för andra skolor. Skolan tar även betalt för att ta emot besökare och dessa pengar går tillbaka till eleverna i form av ny IT utrustning.

Efter introduktionen fick vi besöka “nursery” där 3 åringarna börjar. Denna verksamhet är avgiftsfri och är som vår förskola. Vi mötes av lekande barn i små utrymmen, men mycket trevligt pedagogiskt möblerade. Några barn satt och lyssnade på sagor på Ipads. Andra målade, ritade eller skrev. Alla lärarna hade en Ipod som de dokumenterade barnens framsteg i en elektronisk portfolio. De tog kort, filmade och skrev. Föräldrarna kunde samma dag logga in och se sina barns framsteg.

Därefter fick vi besöka de flesta klassrummen. På Bowes arbetar man utifrån elevernas intressen. Varje elev uppmuntras att ta ansvar för sitt eget lärande.  På förmiddagarna hade de lärarledd  traditionell undervisning. På eftermiddagarna arbetade klasserna efter olika teman som eleverna valt. Det fanns “mind maps” uppsatta i alla klassrum kring temat . De arbetar kreativt ämnesövergripande i varje tema så att alla får uppleva alla områden i den nationella läroplanen. Alla klassrum har Activeboards i lagom höjd för att eleverna lätt ska kunna arbeta och skriva på dem.

I  klass 1 hade man precis avslutat temat Egypten och arbetade nu med tema broar. Eleverna satt tillsammans två och två. En  elev sökte information på nätet och läste upp detta. Den andra eleven skrev upp viktig fakta för hand.

I klass 6 hade eleverna valt tema bergochdalbanor. Eleverna satt utspridda i olika rum och arbetade med olika saker. I ett rum satt några med Ipads och besvarade frågor om tyngdkraft osv. De hade fått tips på länkar av läraren där de kunde hitta svaren.
I några soffor satt elever och skulle beskriva vägen till en nöjespark med hjälp av Ipads.

Vi fick även vara med på en lektion där eleverna precis fått sina Ipods. De berättade om olika appar som de använt och vad man lärde sig av dem
.

Vi besökte även ett stort härligt rum som kallades för studion. Där fanns elever som arbetade med att göra serier  på datorer. Serierna eleverna gjorde handlade om vänskap och känslor. De hade först gjort skisser för hand som de sedan gjorde på dator. Allan pratade med två elever som gjorde en serie och plötsligt så fanns han med i den 🙂 I detta rum fanns även en inspelningsstudio där de gjorde egna radioprogram.  I denna studio fanns även projektor och en stor skärm. Skolan gjorde även sina egna skolfoton med hjälp av bildprogram.

Gulev berättade att skolan har ett samarbete med skolor i Frankrike och Australien. De har använt sig av Skype för att leda lektioner för varandra.

Lärarna på skolan hade 2.5 timmes planeringstid i veckan. När läraren planerade på dagtid så tog skolan in personer utifrån som var specialiserade på olika estetiska ämnen. När vi var där så fick vi se elever som lärde sig dansa Hip Hop. Det var så  roligt att se att det var svårt att inte delta.

Vi upplever vårt besök på Bowes  som mycket intressant och inspirerande inför vårt framtida IT arbete med eleverna på våra skolor här i Sollentuna. Vi har fortfarande mycket att lära men vi är på god väg.  Vi hoppas på ett fortsatt samarbete med Bowes Primary School. Vi skickar redan mail mellan skolorna om tips och ideér.

http://www.youtube.com/watch?v=jQvkvI6-nr0
Här är filmen från vår resa och besök på Bowes 🙂

http://www.bowes.enfield.sch.uk/a.html
Här kan du läsa mer om skolan om du är intresserad.

Vi som var där Allan, Ruby, Anne, Nadia och Ayla.

Annonser

Om Ida Söderman

Jag är svenska som andraspråkslärare i grunden och utbildad IT-pedagog och jobbar som utvecklingsledare på Futuraskolan med skolor och förskolor i stockholmsområdet. Jag gillar modern teknik och jag brinner för språk och språkutvecklning. Detta är en perfect match i mina ögon. Jag gillar Google drive, iPads, datorer, Youtube, sociala medier, forskningsförankring, nytänk, omtänk och choklad.
Det här inlägget postades i 1:1, London, pedagogik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s